Sekáček na maso. Pomocník každého řezníka.

Vidíme to na každém obrázku. Řezník, oblečený v bílé zástěře, který se usmívá a jako hlavní poznávací znak, že je to řezník je sekáček na maso, který drží v pravé ruce. Ano, sekáček na maso je odjakživa skvělým pomocníkem pro každého řezníka. Jedná se o důmyslně navržený nástroj s velice ostrou čepelí, který dokáže bez jakéhokoli problému, za použití řezníkovi síly přeseknout jakoukoli kost v těle zvířete. 

Proč jsou ale tak oblíbené?

Když se podíváme na obyčejné řeznické nože, tak zjistíme, že mají většinou dlouhou čepel. Jejich čepel ale není vysoká. Proto není zrovna pohodlné s nimi sekat a nebo řezat velké kusy masa. Sekáček na maso má většinou velmi vysokou čepel, je krátký a tím pádem i vcelku lehký. Je to naprosto ideální nástroj pro odseknutí kusu masa a k následnému zabalení a předání zákazníkovi. To, co byste nožem řezali dlouho, je sekáček schopný rozseknout jedním seknutím. Výběr mezi sekáčkem na maso a nožem na maso je jako byste se na uříznutí tenké větve ze stromu rozhodovali mezi pilou a sekyrou. Sekyra tu větev usekne na jedno máchnutí ale pilou byste museli řezat a řezat a řezat. 

Překvapivě ale není pouze jeden jediný druh sekáčku. Sekáčky na maso se rozlišují ale spíše podle jeho tvaru, délky čepele či tvaru a zdobení rukojeti než podle toho, na jaké maso jsou vhodné. Prostě a jednoduše, jsou vhodné na každý kus masa. Od vepřového přes kuřecí a hovězí až po zvěřinu, kvalitní ostrý sekáček na maso přesekne vše. Jediné co tedy musíte správně zvolit, je jejich velikost. Respektive, délka čepele. Pokud máte veliký kus masa a nebo chcete třeba přeseknout dlouhou panenku na půl (podélně), budete asi potřebovat delší sekáček než když budete potřebovat pouze rozdělit ořech (zadní kýta vepřového) nebo krkovičku na dvě poloviny. Výška jeho čepele je také důležitá. Vše se ale hlavně odvíjí od toho, jak dlouhé a vysoké maso chcete rozseknout. Pak už jenom stačí vzít do ruky správný sekáček na maso, a po jednom či více máchnutí, je hotovo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *